Quizzer

Quizzer, spor m.v. udarbejdes specifikt til hvert sted, og de kan være store eller små – som regel med 10-20 spørgsmål med 3 svarmuligheder. Dem, jeg hoster, er lavet i html – altså som hjemmesider – så de er lette at bruge med en mobiltelefon, og svarmulighederne er links, så man straks kan se, om man har svaret rigtigt eller forkert – og få lidt mere at vide. Teknik og opbygning gør, at siderne er lette at ændre, hvis der f.eks. sker ændringer i omgivelserne, at længden ikke begrænses af et ark papir, der er ingen trykomkostninger, og man kan anvende flere sprog, medietyper eller få quiz og svar læst op.

Der er stor fleksibilitet i indholdet – det kan være med udgangspunkt i fag, i genstande, i lokationer, i personer, i tankespring… Det kan være strengt lokalt eller række videre ud – være tilpasset flere niveauer eller gå på tværs. Der tages altid praktiske hensyn – tilgængelighed, længde, læsbarhed osv. samt i brugernes forventninger, udgangspunkt, adgang til oplysninger og til kontekst i det hele taget. Hvis der arbejdes på flere sprog vil der også her tages hensyn, så de modsvarer brugernes lidt anderledes referencerammer.

Alle quizzer, spor osv. laves individuelt fra grunden med udgangspunkt i det sted, de skal anvendes – både i forhold til slutprodukt og produktionsform. Borgerforeninger, lokalarkiver, foreninger kan involveres, eller udarbejdelsen ske som en del af et projekt- eller undervisningsforløb. Det kan tage fra en uges tid til et par måneder afhængigt af, hvor meget ‘proces’, der skal ind i udarbejdelsen.

I kan bestille en quiz, spor eller rute til dit sted – uanset om det er en by, en seværdighed, et naturområde eller noget helt andet. Det kan være en rute gennem byen, en ’tilbudsquiz’ til butikkerne, et spor i et landskab, udstillingsgenstande der skal bindes sammen i et narrativ… der er mange muligheder for at lave noget unikt. Det kan også være en ren kommerciel/sponseret tur gennem byens butikker.

Det er muligt at købe et færdigt produkt – også en ’haster’ udgave, som evt. senere kan ændres til en udvidet permanent version – eller som en samarbejdsform, der involverer lokale skoler, plejehjem, foreninger, lokalarkiver, museer osv. også til en begivenhed – featuredage, forberedelse til event osv. De kan også tilpasses ønsker om indlæggelse af fysiske udfordringer eller mulighed for at samle, kombinere osv. fysiske ting – og fungere indenfor, hvad der findes af budget – også på tidsforbrug af lokale medarbejdere, som måtte være nødvendige samt adgang til lokationer.

Prisen afhænger af omfanget – fx om den skal skabes i et projekt eller undervisningsforløb, og om der findes brugbart billedmateriale (både i forhold til kvalitet og rettigheder), om der ønskes illustrationer, animationer, video m.v. Designet kan tilpasses det sted, quizzen skal anvendes – indenfor de rammer, som gives af html og den fleksibilitet, der er nødvendig for mobilvisning.

Det giver nye muligheder for publikum, nye muligheder for museet – og måske også for museets indtjening.

Ring til Freya på tlf. 42 33 93 00, hvis I er interesserede i at skabe nyt liv i gamle udstillinger.